Eén van de studenten in de jaaropleiding Zijnsorientatie heeft het beeld van deze foto meegenomen voor in het midden van de kring tijdens de trainingsdag. Ze vertelt dat ze dit heeft gemaakt vanuit de gedachte dat een hoofd niets is zonder hart en zonder buik.

Wat een prachtig beeld! En juist vandaag, als we de dag starten met een meditatie, afstemming op Hara; het centrum in onze buik. De buik helemaal vullen met onze aandacht.

De naam Hara voor de plek in onze onderbuik komt uit het Zen-boeddhisme en wordt gezien als ons lichamelijk zwaartepunt en veel meer dan dat. Hara is een rustpunt, waar je uit kunt blazen. Ver weg van de onrust van het hoofd, vind je, als je helemaal aanwezig kunt zijn in je buik, de stilte.

Hara is ook je krachtbron, doordat je via de buik verbonden bent met de oneindige levensenergie. En Hara is de plek van verbonden zijn met je oorsprong, je Zijn. De plaats waar leven ontstaat, waar je vandaan komt. En daarmee de plek van thuis-zijn bij jezelf.

Wanneer je geankerd bent in je buik sta je stevig, vanuit een natuurlijke oprichting en is er veerkracht, raak je niet zo snel uit evenwicht.

Wanneer je geankerd bent in je buik kunnen hart en hoofd ontspannen rusten, hoeven we niets meer ‘hoog’ te houden. Dan kan het hart zich openen, het hoofd ontspannen en onze liefde en onze wijsheid stromen…