YOGALES AAN DE LINGE

Het is een zonnige avond. De hele dag is het broeierig warm geweest, toch begint de lucht langzaam wat koeler te worden. De Culemborgse yogadocent Berna van der Heide loopt de steiger aan de Linge op. Hier, met de Deilse Molen op de achtergrond, zal ze straks voor het eerst sinds maanden weer live yogales geven.

Berna legt haar yogamatje klaar aan het einde van de steiger. Terwijl De Linge langzaam voorbij stroomt, zit de yogadocent in kleermakerszit te wachten op de groep. De afgelopen maanden gaf ze al haar yogalessen online vanuit huis. Dit was best wel even wennen voor Berna. “Tijdens de online lessen was ik niet echt meer in contact met de deelnemers. De lessen werden daardoor meer een soort van voordraging. Het was lastig te zien hoe de groep reageerde, dat vond ik op de lange duur best wel taai. Het voelde af en toe een beetje alsof ik tegen een muur praatte tijdens zo’n online les. Ik miste echt het contact met mijn deelnemers”.

De eerste deelnemers lopen de steiger op. Ze begroeten elkaar enthousiast en bewonderen het mooie uitzicht vanaf de steiger. Wanneer de groep compleet is, legt iedereen hun yogamatje op anderhalve meter afstand van elkaar. De deelnemers nemen plaats en beginnen met meditatie. De blaadjes van de grote boom naast de steiger ritselen zachtjes in de avondwind. Af en toe vaart er een bootje langs. Dit leidt de groep niet af. Ze blijven rustig door mediteren, gefocust op hun ademhaling. Na de meditatie geeft Berna aan dat het tijd is voor de zonnegroet als warming-up oefening. Deze oefening herhaalt zich een paar keer zodat het lichaam voorbereid is op de verdere yogahoudingen.

Deelneemster Marie-José Rademaker is blij om weer terug te zijn. “Voor mij is yoga belangrijk om lekker soepel te blijven. Daarnaast geeft het me ook veel rust in lichaam en geest. Yoga doe ik vooral voor mezelf, online of live yoga maakt daarom voor mij niet zo’n groot verschil. Toch is live yoga wel fijner en intenser. Het sociale deel van yoga heb ik de afgelopen tijd wel gemist”, vertelt de deelneemster.
Nadat iedereen goed is opgewarmd, is het tijd voor allerlei verschillende soorten balansoefeningen. De zon begint langzaam achter de bomen te zakken en een lekker fris windje zet op. In de verte hoor je de geluiden van koeien en schapen. Na nog wat ontspanningsoefeningen voor de rug is het tijd voor de ‘autogene’ training. “Dit is een ontspanningsmethode voor lichaam en geest”, zegt Berna. De deelnemers gaan allemaal breed op hun matje liggen en ontspannen zich volledig. Alleen het geluid van hun ademhaling en dat van de natuur is nog te horen. Na de oefening komt iedereen langzaam omhoog. Er hangt een rust over de deelnemers heen.

“Ik merkte de afgelopen tijd dat de energie in de groep er een beetje uit ging, deze live les was dus echt weer nodig. Vanavond was ontzettend fijn, helemaal omdat het zo buiten kon op deze mooie plek. Iedereen kon echt weer in contact met elkaar zijn, op anderhalve meter afstand”, vertelt Berna. De groep praat nog even na, genietend van de laatste zonnestralen die op de steiger schijnen. Ze kijken allemaal uit naar de volgende live les.

Yoga in Deil: iedere donderdagavond 19.30 – 20.45 uur. In het gymlokaal van de Lokhorstschool. In de zomermaanden bij goed weer buiten.

Tekst en foto met dank aan Mirthe van der Heide